Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Scooby Doo

 

Scooby Doo

 

FIGYELEM! :) Friss infromáció az

új scooby-ról LENT!

A lenti szöveghez kapcsolódóan: Én is Scooby rajongó vagyok, minden része megvan, kivéve a 13 szellem és a Scooby Doo Show 3. évadja. Csak sajnos a többit egyelőre nem tudtam felrakni, de most hátha menni fog. Az majd egy külön oldalt kap. Írta: admin.

Mi is az a Scooby Doo? Ebben a cikkben olvashatsz róla:

Scooby-Doo ismertető:

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

 

Scooby-Doo

Leírás: Scooby-gang-1969.jpg

A Rejtély Rt. tagjai


Alkotó(k)

Joe Ruby
Ken Spears


Évadok

23

Epizódok

298

Gyártás

Játékidő

21-48 perc részenként

Gyártó

Hanna-Barbera
Warner Bros

Sugárzás

Eredeti csatorna

Leírás: USA CBS
ABC
The WB
The CW
Cartoon Network

Eredeti sugárzás

1969 –

Magyar csatorna

Leírás: HUN TV2
Cartoon Network
Boomerang

Scooby-Doo egy amerikai televíziós, animációs sorozat, mely 1969 óta fut. Az eredeti sorozat, a Scooby-Doo, merre vagy?, a Hanna-Barberaprodukciójában készült, Joe Ruby és Ken Spears ötlete alapján 1969-ben. Ez egy Szombat Reggeli Rajzflm volt, négy tizenéves — Fred Jones,Diána Blake, Vilma Dinkley, és Norville "Bozont" Rogers — és a háziállatuk, Scooby-Doo, egy dándog főszereplésével, akik rejtélyeket oldanak meg természetfeletti teremtményekkel, lényekkel kapcsolatban.

A Hanna-Barbera és felváltójuk, a Warner Bros. az eredeti sorozat után több feldolgozást, spin-offot rendelt a szériából, több új sorozatot készítettek, különkiadásokat, élőszereplős és DVD-filmeket és telefilmeket. Pár változat eltér az eredeti alaptörténetétől, a szereplőgárda bővül vagy változik, mint például a Scooby-Doo és a 13 szellem című spin-offban, ahol Diána átesett több változáson kinézetét és személyiségét illetően, Fred és Vilma eltűntek a sorozatból és két másik szereplő, Scrappy-Doo és Flim Flam került a helyükre. A szereplőknek a feldolgozások folyamán nem csak kinézetük változott tehát, hanem személyiségük, élethátterük és stílusuk.

Scooby-Doo eredetileg a CBS csatornán futott 1969-től 1976-ig, (ekkor olyan feldolgozásai készültek, mint a Scooby-Doo újabb kalandjai,Scooby-Doo Show, Scooby-Doo és Scrappy-Doo, stb.) mikor átköltözött az ABC műsorára. Az ABC 1986-ig adta a sorozatot, majd egy spin-offot rendelt, amiben az eredeti karakterek, mint 12 éves gyerekek mutatkoznak be, a Scooby-Doo, a kölyökkutya című sorozatban, melyet 1988-tól '91-ig adott. Az eredeti szériát feldolgozta késpbb a Kids' WB a Mizújs, Scooby-Doo?, című sorozatával, melyet 2002-től 2006-ig sugárzott. Egy másik Scooby sorozat, a Bozont és Scooby-Doo-t rendelte meg ekkor a The CW és sugározta 2008-ig. Az aktuális Scooby-Doováltozat, a Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában a Cartoon Network csatornán debütált 2010 júliusában. A sorozat jelenleg is fut, második évadjának bemutatására az Egyesült Államokban 2012. július végén, az Egyesült Királyság területén pedig ez év júniusának elején mutatták be a Cartoon Network (Egyesült Államok) és Boomerang (Egyesült Királyság) csatornákon.


1969-ben több szülői szervezet, főként az Action for Children's Television (Kampány a gyerektévékért; ACT), együttesen ellenezni kezdte azt az erőszakot, melyet a szombat reggelenként futó, gyermekeknek szóló amerikai műsorblokkba, a Szombet reggeli rajzfilmekben (Saturday Morning Cartoons) ábrázoltak az 1960-as évek derekán és vége felé. A legtöbb ezek közül Hanna-Barbera készítésű akció-rajzfilmsorozatok voltak, mint a Jonny QuestSpace Ghost és a The Herculoids, amelyeknek ezen szülői szervezetek felszólalása miatt felfüggesztették a gyártását 1969-ben. Ezeknek a nézői célcsoportok tagjai lettek a tanácsadói a Hanna-Barberanak és más animációs stúdióknak olyan új műsorok elkészítésében, melyek nem tartalmaznak ilyen jellegű tartalmakat a gyerekek számára, és amelyek biztonságosabbak lesznek gyermekek számára.Kivitelezés és tervezés

Fred Silverman, az akkori executive felelős a gyermekműsorokért a CBS csatornánál olyan programot keresett a szombat reggeli műsorblokkjába, amely feléleszti azt, és kielégíti nézői célcsoportokat ugyanakkor. Az eredmény az Archie Show lett, Bob Montana tizenéveseknek gyártott képregénykönyve, az Archie alapján. A siker bekövetkezett, és Silverman növelni szerette volna ezt, ezért felvette a kapcsolatot William Hanna és Joseph Barbera rajzfilmproducerekkel, és hogy egy lehetőleg olyan rajzfilmsorozatot alkossanak, mely szintén egy tinédzserekből álló rock-bandáról szól, de ráadásként: a koncertek között rejtélyeket oldjanak meg.

Hanna-Barbera a feladatot két íróra bízta, Joe Rubyra és Ken Spearsre, és egy művészre/szereplőtervezőre Iwao Takamotora. Az eredeti ötletük alapján a műsor a Mysteries Five (Rejtélyes Ötös) címet kapta volna, a főszerepben öt tinivel: Geoff, Mike, Kelly, Linda, Linda bátyja, "W.W." és a kutyájuk, Too Much (Túl Sok), akik a "Rejtélyes Ötös" nevű bandának lettek volna a tagjai (a kutya is: ő bongón játszott volna). Amikor épp a "Rejtélyes Ötös" nem éppen koncerteken léptek fel, akkor szellemek, szörnyek, zombik és egyéb rejtélyes teremtmények után nyomoztak és fejtettek meg velük kapcsolatos rejtélyeket. Ruby és Spears nem tudták eldönteni, hogy Too Much egy nagy gyáva, vagy egy kis bátor kutya legyen-e (később, Scrappy-Doo személyében mindkettőt megvalósították). Végül az utóbbit választották, ekkor viszont újabb kérdésekbe ütköztek: vagy egy nagy termetű német juhász vagy egy nagy bozontos juhászkutya legyen ő. Azután, hogy Barberával is beszéltek erről, amellett döntöttek, hogy Too Much egy dán dog lesz, hogy elkerüljék a félreértéseket a The Archiles-el (nekik juhászkutyájuk volt, Hot Dognak hívták).

Takamoto beszélt egy kollégájával, aki voltaképpen dándog tenyésztő volt. Miután megtudta, hogy melyek azok a tulajdonságok, amellyel egy versenyen egy dándog nyerhet, Takamoto hozzálátott ezen szabályok "megsértéséhez" és megtervezte Too Much figuráját görbe lábakkal, kettős tokával valamint más nem megszokott tulajdonságokkal.

Amikor a show már készen állt a bemutatásra, egy pár dolgot megváltoztattak. Geoff és Mike egy szereplővé vált, először Ronnie néven", majd a későbbiekben ő lesz Fred, Kelly nevét megváltoztatták Daphne-ra (magyarul Diana), Linda is új nevet kapott, Ő lett Velma (Vilma), valamint W.W. lett Shaggy (Bozont) és már a testvérséget is elhagyták kettejük közül. Silverman-nek a cím se nagyon tetszett, ezért a Mystery five-ból először Who' S-S-Scared (magyarul körülbelül Ki F-F-Fél). Egy rövid filmet úgy mutatott be a CBS vezetőségének mint a 1969-70-es év legjobbját Saturday Morning mese műsoraiban. De a vezetők túl ijesztőnek találták a történetet ezért elutasították. Mivel Silverman ott állt a szezon elején kész történet nélkül, megkérte Ruby-t és Spears-t, hogy dolgozzák át a történetet vicesebbé és kevésbé rémisztővé. Elvetették a rockbanda ötletét és Scooby-ra és Bozontra helyezték a hangsúlyt. Silverman-nak megtetszett a doo be doo be doo, amit Frank Sinatra rögtönzött a Starngers in the night című szám végén, és úgy döntött új nevet kap a kutya is és a show is. Így lett Scooby-Doo a Scooby-Doo, merre vagy?című első széria főszereplője. Ezután ismét bemutatták a CBS vezetőinek, akik ekkor már megadták az engedélyt a filmek elkészítésére.

Története 

CBS-évek (1969-1973) 

Scooby-Doo, merre vagy?

Scooby-Doo, merre vagy? a CBS csatornán futott eredetileg, hétvégenként a Szombat Reggeli Rajzfilmek"ben. Első adása szombaton, 1969. szeptember 13-án került adásba a sorozat legelső epizódjával, a "Fekete éjben fekete lovag"gal. Tizenhét Scooby-Doo epizódot készítettek 1969-ben. A sorozat azóta klasszikussá vált főcímdalát David Mook és Ben Raleigh szerezte, amely Larry Marks és Paul Costello előadásában hagzott fel, ennek a dalnak viszont a sorozat történetében számos feldolgozása készült. Felénekelte már többek között a Simple Plan ésJennifer Love Hewitt is.

Minden epizód középpontjában Scooby és a négy tizenéves Rejtély Rt. tag állt: Fred, Bozont, Diána és Vilma, akik a Csodajárgány nevű fugonnal utaznak különböző helyekre, majd szellemekkel, szörnyekkel vagy más természetfeletti teremtényekkel találkoznak, aki az éppen aktuális helyet terrorizálja. Miután nyomozásba kezdenek, nyomokat találnak, majd üldözőbe veszi őket a szörny, rájönnek, hogy a szörny valószínűleg nem is az, aminek látszik, majd - általában Fred csapdáival - elkapják a rémet és leleplezik. Leleplezéskor kiderül, hogy a szellem csak egy álruhába, jelmezbe bújt gyanúsított gazfickó, aki a történet végén mindig elmondja: "...és véghez is vittem volna a tervem, ha nem lépnek közbe ezek a kotnyeles kölykök!"

A nagy sikerre a Scooby-Doot meghosszabbították még egy évadra 1970-1971-ig, ekkor nyolc epizód készült. A második évad hét epizódjában is az üldözési jelenetek alatt Austin Roberts egy-egy könnyűzenei dalát hallhatjuk. aki egyébként a második évad főcímdalát is énekli.

Hazánkban a magyar változatot a TV2 készíttette 1998-ban. A szinkronban Fekete Zoltán játszik, mint Bozont, Vass Gábor, mint Scooby, és Madarász Éva, Bódy Gergely és Hámori Esztermint Vilma, Fred és Diána.

Scooby-Doo klónjai 

Scooby-Doo-val sikerült egy sikeres rajzfilmtípust alkotnia a Hanna–Barbera párosnak, amit később megpróbáltak megismételni. Amikor 1972-ben először változott igazán nagyot Scooby-Doo, három új, tizenéveseken alapuló show-val álltak elő. Az egyik a Josie and the Pussycats volt, 1970-ben, ami újra életre keltette a rockbanda gondolatát, amit a nyomozósdival egészítettek ki. A másik a The Pebbles and Bamm-Bamm Show (1971); ami a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki megismert Benőkét és Enikőt mutatja be, már középiskolásként. A harmadik és legvadabb próbálkozás a The Funky Phantom volt szintén 1971-ben, amiben 3 fiatal, egy igazi szellem valamint a szellem kísértetmacskája oldotta meg a rejtélyeket. Ezenkívül még sok olyan rajzfilmet készítettek, amiben rejtélyekre derítettek fényt állatok segítségével. Említést érdemel az a Scooby-másolat is, amit az eredeti tervezőpáros Ruby és Spears készített saját produkciójában, miután 1977-ben elhagyta a Hanna-Barberát. A rajzflm neve Fangface volt.

A 1970-es években ezek a Scooby klónok és az eredeti verzió jól megfért egymás mellett a „Saturday Morning”-ban. Ezek a programok Fred Silvermannel együtt költöztek 1975-ben a CBS-től az ABC-be.

Scooby-Doo újabb kalandjai

1972-ben egy órás új epizódok készültek Scooby-Doo újabb kalandjai címmel; minden epizódban egy-egy akkori híresség, sztár találkozott a csapattal és segített megoldani a rejtélyeket, köztük különböző Hanna-Barbera alkotások is, mint a Josie and the Pussycats és a Kicsi Kocsi HB és a sztárok között pedig olyan hírességek, mint Sandy Duncan, Az Addams Family, Cass Elliot, Phyllis Diller, és Don Adams. Készültek epizódok a Harlem Globetrotters szereplésével is (kosárcsapat), a Három Komédiással, Don Knottsal, valamint Batmannel & Robinnal, ők legalább kétszer szerepeltek a műsor történetében.

A magyar változat 1998-ban készült és a TV2 mutatta be, annyi különbséggel az eredeti szériához képest, hogy itt Scooby hangja Melis Gábor lett.

ABC-évek (1976-1991) 

A Scooby-Doo Show 

Amikor az ABC-hez került, a sorozat szinte minden átdolgozásán nagy változások történtek. A 76-os, 77-es sugárzási időszakban a Szombat Reggeli Rajzfilmeek ABC-s verziójában az új Scooby-Doo epizódokat egy másik rajzfilmmel együtt mutatták be, a Dynomutt, a csodakutya című sorozattal, így ez lett a Scooby/Dynomutt Óra. A műsor címe ebből következően The Scooby-Doo/Dynomutt Show lett, ezért a részeket 1976-ban a Scooby-Doo, merre vagy? sorozathoz sorolták, mint az újabb évadot. Tizenhat Scooby-Doo epizód készült az eredeti Scooby-Doo, merre vagy? évadjába, melyeket az ABC-n mutattak be új epizódokként.

A '77-'78-as The Scooby-Doo/Dynomutt Show egy kétórás műsorblokk lett, ide helyezték az új Scooby's All-Star Laff-A-Lympics című rajzfilmsorozatot is. Ekkor újabb nyolc epizódot adtak le aScooby-Dooból, emellett a Scooby's All-Star Laff-A-Lympics új címet kapott, mint Scooby's All-Stars. A Scooby's All-Stars folytatta sugárzását a régebbi Scooby-Doo epizódok előző két évadból való ismétlése mellett, amíg az új Scooby-Doo félórás epizódok már Scooby-Doo, merre vagy? főcímmel kerültek bemutatásra. Kilenc hét után a különálló, új Scooby-Doo, merre vagy?sugárzását befejezték, és új epizódokat készítettek 1978-ban a Scooby's All-Stars műsorblokkba. Ezek a Scooby-Doo epizódok, melyek 1976-tól 1978-ig készültek el, később egy sorozattá váltak, és mind Scooby-Doo Show cím alá kerültek, azok is, melyeket régen az eredeti Scooby-Doo, merre vagy? harmadik évadjának tekintettek és az ABC adta le őket.

A magyar változatot szintén a TV2 készítette az összes Scooby-Doo Show epizódból, melyet később a Cartoon Network Közép-Kelet Európa ismételt meg és a Boomerang Közép-Kelet Európa. Scooby magyar hangja az első három évadban Hankó Attila lett, a többieké maradt. A szinkront 1999-ben készítették el.

1979–84 

Scooby-Doo szereplők először '79-ben a Szombat Reggeli Rajzfilmeken kívül jelentek meg a Scooby-Doo Hollywoodba megy című egy órás különkiadásban 1979. december 13-án. A különkiadás arról szólt, hogy Bozont és Scooby hosszabb adásidőt szeretnének kapni a Szombat Reggeli Rajzfilmekben.

1979-ben megjelent a sorozatban az új főszereplő, Scooby-Doo unokaöccse, Scrappy-Doo. 1979-1980-ig egy új sorozatot tűztek műsorra a Szombat Reggeli Rajzfilmekben, Scooby-Doo és Scrappy-Doo néven, félórás epizódokkal, a főszerepben a jól ismert Rejtély Rt. tagokkal és az újonnan megjelent szereplővel, Scrappy-Dooval. Ennek a sorozatnak a magyar változata Magyarországon a legkorábban debütált, 1998-ban készült magyar szinkronja és a TV2-n mutatták be, Scooby magyar hangja Vass Gábor, Scrappy magyar hangja pedig Minárovits Péter volt. A "Puppy Power!" Scrappy-szállóige a magyar verzióban "Ölebek előre!" fordítást kapott.

Scooby-Doo és Scrappy-Doo nagy sikerére ekkor, 1980 környékén jobban Scrappyre helyezték a hangsúlyt. Ebben az időben Scooby-Doo sokkal gyakrabban járt két lábon, mint négyen, ahogy azt az átlagos kutyák teszik, és ahogy ő is tette a sorozatban ezelőtt. A következő sorozatból kihagyták Fredet, Diánát és Vilmát és létrehoztak egy új Scooby-Doo és Scrappy-Doosorozatot, ugyanezzel a címmel, más formátumban. Ezek a részek már három hétperces vicces történetből álltak Scooby, Scrappy és Bozont főszereplésével, dobva ezzel az egy félórás rejtély formátumát. A Scooby-Doo és Scrappy-Doo-nak ezt a változatát a The Richie Rich/Scooby-Doo Show részeként adták új epizódokkal 1980-'82-ig, majd a The Scooby-Doo/Scrappy-Doo/Puppy Hour részeként 1982-1983-ig. A legtöbb ellenség a hét perces Scooby-Doo és Scrappy-Doo-ban igazi volt, annak ellenére, hogy eredetileg ezek a szörnyetegek álruhába bújt gazfickók voltak. A hétperces változat azon részeit, melyeket a The Scooby-Doo/Scrappy-Doo/Puppy Hour részeként adtak le, a TV2 mutatta be magyarul 1998-ban, míg a The Richie Rich/Scooby-Doo Show-ban szereplő epizódoknak csak 2012-ben készült el magyar szinkronjuk, melyeket jelenleg a Boomerang Közép-Kelet Európa sugároz.

Diána visszatért a főszereplő gárdába a The All-New Scooby and Scrappy-Doo Show 1983-ban, mely epizódok két 11 perces részből álltak, a rejtélyek pedig visszatértek az eredeti Scooby-Doo, merre vagy? formátumba. Ez a változat két évadot élt meg, a második évadot viszont már The New Scooby-Doo Mysteries címmel sugározták. Ennek a spin-offnak soha nem készült el a magyar változata.

Scooby-Doo és a 13 szellem

1985-ben volt az új, Scooby-Doo és a 13 szellem című sorozat premierje, a főszerepben Diánával, Bozonttal, Scoobyval, Scrappyvel és két új szereplővel, Film-Flammel és Vincent Van Gonddal (a szereplő Vincent Price mintájára készült, eredeti hangja is ő volt), ahogy a Föld körül utaznak és elkapják a "13 legördögibb teremtényt a Földön". Az utolsó epizód eredeti vetítésére 1966 márciusán került sor, és ennek ismétlése ment a következő két évben a csatornán, a Scooby's Mystery Funhouse műsorblokk részeként New Scooby and Scrappy-Doo Show főcímmel. A magyar változat 1998-ban készült el és a TV2-n kezdték sugározni. Scooby magyar hangja Vass Gábor, Flim Flam magyar hangja pedig Lippai László volt. A többieké maradt a megszokott.

Scooby-Doo, a kölyökkutya

A Hanna-Barbera visszatért az eredeti szereplőgárdához, Fredhez, Vilmához, Diánához, Scoobyhoz és Bozonthoz, annyi különbséggel, hogy az új sorozatban a szereplők általános iskolás verziójukat lehetett látni. Az új feldolgozás Scooby-Doo, a kölyökkutya címen kezdett el futni az ABC-n 1988-ban. Az új sorozat viccesebbé, karikaturisztikusabbá változtatta a sorozat stílusát. A spin-off a bandatagokat úgy mutatta be, mint gyerekeket, akik Menőfalván (Coolsville) élnek. A nagy siker miatt 1991-ben fejezték csak be a sugárzását.

A magyar változatot a Boomerang Közép-Kelet Európa műsorára készítették 2011-ben, majd az epizódokat magyar nyelven 2012-ben mutatták be és a csatornán jelenleg is látni a részeket. A hangok, akárcsak az angol változatban, csak Bozont és Scooby (Melis Gábor) esetében maradtak változatlanok, a többiek új hangot kaptak.

 

Telefilmek, ismétlések, DVD-filmek

1986-tól '88-ig, a Hanna-Barbera egy Hanna-Barbera Superstars 10 című animációs filmekből álló sorozatot készített, melyben olyan egész estés rajzfilmsorozatokból készített filmek szerepeltek, mint a Maci Laci, Foxi Maxi, Frédi és Béni, vagy a Jetson család. Scooby-Doo, Scrappy-Doo, és Bozont voltak a Scooby-Dooból készült filmek főszereplői: Scooby-Doo és a Boo bratyók (1987), Scooby-Doo és a vámpírok iskolája (1988), and Scooby-Doo és a kezelhetetlen vérfarkas (1989). Ezekben a filmekben Scrappy jóval okosabbnak tűnt, a szereplőket átalakították, például Scoobynak sötétebb lett a bundája, Bozont pedig a Scooby-Doo és a 13 szellemhez hasonlóan piros pólót vielt. Az utóbbi mozifilmben Bozont barátnője, Googie is főszerepet kapott. A későbbbiekben jött ki az új, grafikában és felépítésben is eltérő TV-film, a Scooby-Doo és az Arábiai Lovagok, melyben Bozont és Scooby narrátorkodtak és ők is kapták a főszerepet. Ebbe a filmbe belekerült több Hanna-Barbera figura is. (Magilla GorillaMaci Laci...)

Scooby-Doo ismétlései 1980-tól több helyen is elindultak, például a USA Network és a TBS csatornákon is. A Scooby-Doo, a kölyökkutya 1993-ban lekerült az ABC műsoráról és ismétlésekkel sugározni kezdte a Cartoon Network. Mikor a Turner Broadcasting megvette a Hanna-Barbera állomány sugárzási jogát a Scooby-Doo sorozatok a következő csatornákon ismétlésekkel jelentkeztek: Cartoon Network, TBS Superstation, és TNT. Utóbbi kettő '98-ban befejezte az ismétlések sugárzását, majd alapításától kezdve megkezdte azt a Boomerangcsatorna.

Mivel a Scooby-Doo ismétlései nagy sikereket értek el a Cartoon Networkon, a Hanna-Barbera és a Warner Bros. VHS és DVD-filmeket kezdtek készíteni 1998-tól. A filmek főszereplői az eredeti Rejtély Rt. idősebb változatai voltak. Az első generációs DVD-filmek voltak a Scooby-Doo a zombik szigetén (1998), Scooby-Doo és a boszorkány szelleme (1999, nem jelent meg magyarul), Scooby-Doo és az idegen megszállók (2000), és a Scooby-Doo és a virtuális vadászat (2001).

Ezek a filmek egy jóval sötétebb stílusú Scooby-Doot mutattak be, ahol horrorisztikusabb, igazi szörnyek jelennek meg.

Scooby-Doo élőszereplős mozifilmek 

A nagy, mozikban is bemutatásra kerülő Scooby-Doo című élőszereplős filmet a Warner Bros. készítette és 2002. július 12-én mozipremierrel adta ki. A film rendezője Raja Gosnell volt, a főbb szerepekben pedig Freddie Prinze, Jr.t, mint Fred, Sarah Michelle Gellart, mint Diána, Matthew Lillardot, mint Bozontot és Linda Cardellinit, mint Vilmát lehetett látni. Scooby-Doot CGI-animációként lehetett a képernyőn, illetve mozivásznon látni, magyar hangja a filmben Vass Gábor volt. A film óriási, 130 000 000 dollárnyi bevételt hozott (USD). Folytatása, a Scooby-Doo 2: Szörnyek póráz nélkül 2004 márciusában készült el ugyanazzal a rendezővel és szereplőgárdával. A USA területén a Scooby-Doo 2 84 000 000 dollárt hozott (USD). A magyar változatban a magyar hangok maradtak a megszokottak, egyedül Fred hangja lett Markovics Tamás Bódy Gergely helyett.

2000-es sorozatok 

2002-ben, a Cartoon Network ismétléseinek sikerét követően, a Kids WB új Scooby-Doo spin-offot adott le szombat reggelenként, Mizújs, Scooby-Doo? címmel, mely a csatornán 2002-től 2006-ig volt látható. Az ismételt epizódokat a Cartoon Networkön is lehetett látni. Nem úgy, mint az előző Scooby-sorozatokban, ez a széria a Warner Bros. Animation stúdióiból került ki, ami felvásárolta a Hanna-Barbera céget William Hanna halála után 2001-ben. Ez a műsor a XXI. században játszódik az eredeti Rejtély Rt. újratervezett szereplőivel, akik a világ körül utaznak. A spin-offban megjelennek modern eszközök is, illetve újabb motívumok.

A magyar változatot a Cartoon Network Közép-Kelet Európa mutatta be 2003-ban és kezdte sugározni a részeket a megszokott szinkronnal. Scooby hangja Vass Gábor volt, még mindig.

Három évad után a Mizújs, Scooby-Doo?t felváltotta 2006-ban egy másik sorozat, a Bozont és Scooby-Doo, melynek új epizódjait a The CW csatornán, a Kids WB szombat reggeli programblokkjában lehetett figyelemmel kísérni. Az új sorozat teljesen eltért az eredeti formátumtól. A középpontba helyezte Bozontot és Scoobyt, akik nagy összeget örökölnek Bozont Albert bácsikájától. A sorozatban megjelenik Vilma, Fred és Diána mint háttérszereplők. Az ellenségek itt nem szörnyek, hanem Dr. Phibes ügynöksége, aki általában saját magát akarja halhatatlanná tenni mások kárára. A sorozat magyar verzióját 2008-ban tűzte műsorra a Cartoon Network Közép-Kelet Európa, melyben Scooby hangja Melis Gábor volt.

A DVD-filmek később új stílusba rendeződtek, és legalább egy filmet kiadtak a következő években évente. Ezek közül kettő, a Scooby-Doo és a vámpír legendája és a Scooby-Doo és a mexikói szörny (mindkettő 2003-as) retro-stílusban készültek, a Rejtély Rt. tagjainak eredeti megtervezésével, az eredeti formátumban. 2004-2009-ig a DVD-filmek Mizújs, Scooby-Doo? stílusban készültek. A magyar változatokban Scooby hangja Melis Gábor volt. 2010-től új filmek készültek retro-stílusban, kezde a Scooby-Doo! Abrakadabra! cíművel. Máig ilyen stílusban készülnek a filmek, Scooby-Doo magyar hangja itt Vass Gábor, Fred hangja pedig eltérően az eddigi filmektől Markovics Tamás, aki az élőszereplős változatban is Fred hangját adta.

Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában című sorozat 2010 áprilisában debütált az Egyesült Államokban. A sorozat teljesen más alaptörténetet adott a műsornak, és egy sokkal sötétebb stílust. Szinte egy "újraindítás" volt a széria történetében, ugyanis a Rejtély Rt. tagjai között más viszony lett, mint eddig, szülővárosuk nem Menőfalva, hanem Crystal Cove lett, családi hátterük pedig úgyszintén teljesen megváltozott. A sorozat minden epizódja cliffhanger-rel végződött, azaz az egyik rész folytatja a másikat. Ez a széria jelenleg is fut, második évadja 2012 júniusában került bemutatásra az Egyesült Királyságban. A magyar szinkronnal ellátott változatot a Cartoon Network Közép-Kelet Európa mutatta be hazánkban 2011 augusztusának végén. A változatban Melis Gábor kölcsönözte Scooby hangját.

Mozifilmek

Mindenki híve volt Scooby-Doonak, ezért megérdemelte, hogy hosszabb kiadást is létrehozzanak.

Scooby-Doo és a Boo bratyók

(Scooby-Doo Meets the Boo Brothers) - 1987

Ez a film a legrégebbi mozifilm, melyben Bozont, Scooby és Scrappy szerepel, és rájönnek, hogy Bozont dúsgazdag bácsikája Bozontra hagyta örökségét, ám a kincset az elhagyatott kastélyába csak találós kérdések megoldásával kaphatják meg. De a kincsre másoknak is fáj a foga...

Scooby-Doo és a vonakodó farkasember

(Scooby-Doo and the Reluctant Werewolf) - 1989

Szintén egy régi mozifilm, melyben Drackula gróf átváltoztatja Bozontot farkasemberré, és csak egy verseny megnyerésével érhetik el, hogy újra emberré változzon. A szereplők Scooby, Bozont, Scrappy, és Bozont barátnője. Sajnos a versenyen viszont csaló szörnyetegek vesznek részt...

Scooby-Doo a zombik szigetén

(Scooby Doo on the zombie island) - 1998

Régi film volt, de a Warner Bros felújította, és picit átdolgozta. A banda tagjai már felnőttek. Scoobyt és Bozontot már az ezredik helyről rúgják ki, míg Diána és Fred sikeres TV riporterek, valamint Vilma könyvtáros. De Fred összehívja újra a bandát, és száguldanak a titkos sziget felé, ahol elég furcsa dolgok történnek. Ez az első rejtélyük, melyben valódi szörnyek szerepelnek.

Scooby-Doo és a boszorkány szelleme

(Scooby-Doo and the Witch's Ghost) - 1999

Ez a rajzfilm nem jelent meg Magyarországon. Csak angol nyelven lehet megtekinteni. Egy gyógyfüvekkel foglalkozó nőt boszorkánysággal vádolnak meg és máglyán elégetik. Most úgy tűnik újra visszatért és bosszúra szomjazik.

Harmadik típusú Scooby-Doo

(Scooby-Doo and the Alien Invaders) - 2000

Scoobyék egy csendes kisvárosba mennek ahol különös emberrablások és Ufo észlelések vannak. Vajon tényleg idegenek keze van a dologban??

Scooby-Doo és a Cyberhajsza

(Scooby-Doo and the Cyber Chase) - 2001

A banda egy új nyomozós játékot próbál ki gépen amikor egy vírus csapdába ejti őket. A számítógépek világában találkoznak virtuális másaikkal is.

Scooby-Doo és a vámpír legendája

(Scooby-Doo and the Legend of the Vampire) - 2002

Scoobyék egy Ausztráliai út során ellátogatnak egy rock fesztiválra a Vámpír-sziklához. A fesztivált nem várt látogatók a Vad szelek című rockegyüttes vámpírjai támadják meg.

Scooby-Doo és a mexikói szörny

(Scooby-Doo and the Monster of Mexicot) - 2003

Fred meghívást kap mexikói levelezőtársától, amire a bandát is meghívja. Scoobyék ezúttal híres-neves Chupacabra rejtélyét boncolgatják.

Scooby-Doo és a Loch Ness-i szörny

(Scooby-Doo and the Loch Ness Monster) - 2004
Scooby és csapat a Loch Ness-i szörny ellen veszi fel a kesztyűt, hogy segítsenek megrendezni Diana nővére a skót játékokat a kastélya mellett.

Aloha, Scooby-Doo!

(Aloha, Scooby-Doo!) - 2005

A csodálatos Hawaii-on találkozhatunk Scoobyval és csapatával. Egy gonosz szörny rontja el vakációjukat.

Scooby-Doo és a múmia átka

(Scooby-Doo! in Where's My Mummy?) - 2005

Vilma az ősi Egyiptomban kutat műleletek után. Megtalálják Kleopátra titkos sírhelyét, ahol múmiák rémisztgetik a bandát. Scooby pedig találkozik hódolóival.

Scooby-Doo: Kalózok a láthatáron

(Scooby-Doo! Pirates Ahoy) - 2006

Fred szülei meghívják fiúkat és barátait egy hajóútra. A hajóúton nem vár fejlemények következnek be, Scoobyéknak meg kell küzdeniük egy egész hajónyi szellemkalózzal a Bermuda-háromszög kellős közepén.

Scooby-Doo és a hó-szörny

(Chill Out, Scooby-Doo!) - 2007

A Rejtély Rt. Párizsba utazik, de véletlenül Scooby és Bozont rossz repülőgépre száll fel, és a Himalájára kerülnek, ahol egy Jeti borzongatja őket. A csapat többi tagja elindulnak megkeresni őket, és megoldják a rejtélyt.

Scooby-Doo és a koboldkirály

(Scooby-Doo and the Goblin King) - 2008

Egy gonosz bűvész ellopja a tündérhercegnő varázserejét. Scoobyék a segítségére sietnek, ha sikertelenül járnának mindenki átváltozna szörnyetegekké.

Scooby-Doo és a szamuráj kardja

(Scooby-Doo and the Samurai Sword) - 2009

A csapat Japánba utazik, itt megküzdenek egy nagy szamuráj szellemével.

Scooby-Doo: Abrakadabra!

(Scooby-Doo! Abracadabra-Doo!) - 2010

Egy bűvésziskolába utazik a banda, ahol Vilma húga is tanul. Egy gonosz bagoly próbálja elkergetni a tanulókat, így tönkremehet az iskola.

Scooby-Doo! Rettegés a táborban

(Scooby-Doo! Camp Scare) - 2010

Fred vezetésével a banda egy erdei táborba látogat. A táborozókat elijesztette egy baltás szörny, amit a táborvezetők csak rémsztoriban találtak ki. Most azonban életre kel.

Scooby-Doo! A fantoszaurusz rejtélye

(Scooby-Doo! Legend Of The Phantosaur) - 2011

Bozont súlyos betegségben szenved, amely egyik gyógymódja, hogy minél többet pihen, így a banda elutazik egy fürdőbe. A fürdő közelében viszont egy valamivel kevésbé nyugodt régészeti ásatás zajlik...

Scooby-Doo! Vámpírmusical

(Scooby-Doo! Music Of The Vampire) - 2012

Scooby-Doo évadok

Az alábbi táblázatban a magyar címekkel ellátott évadoknak magyar verziójuk is létezik/készül, az eredeti címekkel feltüntetettek pedig nem jelentek meg magyarul.

Sorozat száma

Cím

Amerikai sugárzás

Epizódok száma

Évadok száma

Magyar sugárzás

1

Scooby-Doo Merre vagy?

(Scooby-Doo, Where Are You!)

1969–1972

25

2

1998. október 1. - jelenleg is

2

Scooby-Doo újabb kalandjai

(The New Scooby Doo Movies)

1972–1974

24

2

1998. Október 1. - jelenleg is

3

A Scooby-Doo-show

1976–1979

40

3

1999. március 3. - jelenleg is

4

Scooby Doo Rajzfilmolimpia

1977–1979

24

2

a magyar változat DVD-n megvásárolható

5

Scooby-Doo és Scrappy-Doo (25 perces változat)

1979–1980

16

1

1998. december 8. - 2011. TBA

6

Scooby-Doo és Scrappy-Doo/Yabba-Doo és Scrappy-Doo (7 perces változat)

1980–1983

33

3

1998. december 8.-2011. TBA

7

The New Scooby-Doo Mysteries

1983–1985

26

2

nem került sor magyar premierre

8

Scooby-Doo és a 13 szellem

(The 13 Ghosts of Scooby-Doo)

1985–1986

13

1

1998. október 2. - jelenleg is

9

A Pup Named Scooby-Doo

1988–1991

29

3

A BOOMERANG-on vetítik

10

Mizújs, Scooby-Doo?

(What's New, Scooby-Doo?)

2002–2006

42

3

2003. július 2. - 2012

11

Bozont és Scooby-Doo

(Shaggy & Scooby-Doo Get a Clue!)

2006–2009

26

2

2008. augusztus 3. - jelenleg is

12

Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában

(Scooby-Doo! Mystery Incoporated)

2010–

26

2

2011. augusztus 29. - jelenleg is

Élőszereplős filmek

  • Scooby-Doo: A nagy csapat (2002)
  • Scooby-Doo 2: Szörnyek póráz nélkül (2004)
  • Scooby-Doo! Az első rejtély (2009, telefilm)
  • Scooby-Doo és a tavi szörny átka (2010, telefilm)
  • Scooby-Doo és a szörny hívószava (2013, telefilm)


Színpadi előadások

  • Scooby-Doo és a lámpaláz (2005; világturnén 2005, 2007, 2009)
  • Scooby-Doo és a Kalózszellem (2009)


TV különkiadások és animált telefilmek Scooby-Doo filmtörténet

A csillaggal ellátott filmek nem jelentek meg magyarul.

§  Scooby-Doo Hollywoodba megy (1979)

§  Scooby-Doo és a Boo-bratyók (1987)

§  Scooby-Doo és a vámpírok iskolája (1988)

§  Scooby-Doo és a kezelhetetlen vérfarkas (1989)

§  Scooby-Doo és az Arábiai Lovagok (1994)

§  A Scooby-Doo Projekt (1999)*

§  Night of the Living Doo (2001)*

DVD filmek 

A csillaggal ellátott filmek nem jelentek meg magyarul. A két csillaggal ellátott filmek még nem készültek el.

§  Scooby-Doo a zombik szigetén (1998)

§  Scooby-Doo és a boszorkány szelleme (1999)*

§  Scooby-Doo és az idegen megszállók (2000)

§  Scooby-Doo és a virtuális vadászat (2001)

§  Scooby-Doo és a vámpír legendája (2003)

§  Scooby-Doo és a mexikói szörny (2003)

§  Scooby-Doo és a Loch-Ness-i szörny (2004)

§  Aloha, Scooby-Doo! (2005)

§  Scooby-Doo és a múmia átka (2005)

§  Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron! (2006)

§  Scooby-Doo és a hószörny (2007)

§  Scooby-Doo és a Koboldkirály (2008)

§  Scooby-Doo és a szamuráj kardja (2009)

§  Scooby-Doo! Abrakadabra! (2010)

§  Scooby-Doo! Rettegés a táborban (2010)

§  Scooby-Doo és a fantoszaurusz rejtélye (2011)

§  Scooby-Doo! Vámpírmusical (2012)

§  Big Top Scooby-Doo (2012)**

Élőszereplős filmek 

A csillaggal ellátott filmek nem jelentek meg magyarul. A két csillaggal ellátott filmek még nem készültek el.

§  Scooby-Doo: A nagy csapat (2002)

§  Scooby-Doo 2: Szörnyek póráz nélkül (2004)

§  Scooby-Doo! Az első rejtély (2009, telefilm)

§  Scooby-Doo és a tavi szörny átka (2010, telefilm)

§  Scooby-Doo és a szörny hívószava (2013, telefilm)**